Η έναρξη της στατίνης συνδέεται με μεγαλύτερη πρόοδο του διαβήτη

Για άτομα με διαβήτη, η έναρξη της στατίνης σχετίζεται με την εξέλιξη του διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 4 Οκτωβρίου στο JAMA Internal. MedicineΟ Shak A. Mansi, M.D., από το VA North Texas Health Care System στο Ντάλας, και οι συνεργάτες του εξέτασαν την εξέλιξη του διαβήτη μετά την έναρξη της στατίνης σε ασθενείς με διαβήτη. Τα δεδομένα ελήφθησαν από ασθενείς ηλικίας 30 ετών και άνω που ξεκίνησαν θεραπεία με στατίνες (χρήστες στατίνης) ή με αναστολείς Η2 ή αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομάδες σύγκρισης). Αντιστοιχίστηκαν 83.022 ζεύγη χρηστών στατίνης και ομάδας σύγκρισης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη του διαβήτη (νέα έναρξη ινσουλίνης, αύξηση του αριθμού των κατηγοριών αντιδιαβητικών φαρμάκων, συχνότητα πέντε ή περισσότερων μετρήσεων γλυκόζης αίματος 200 mg/dL ή μεγαλύτερη, ή νέα διάγνωση κετοξέωσης ή ανεξέλεγκτου διαβήτη ) εμφανίστηκε στο 55,9 και 48,0 τοις εκατό των χρηστών στατίνης και των ομάδων σύγκρισης, αντίστοιχα (λόγος πιθανότητας, 1,37). Μεταξύ των χρηστών στατίνης, κάθε μεμονωμένο συστατικό του σύνθετου αποτελέσματος ήταν σημαντικά υψηλότερο. Σε μια δευτερογενή ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση δόσης-απόκρισης, με υψηλότερη τιμή της LDL χοληστερόλης να σχετίζεται με μεγαλύτερη πρόοδο του διαβήτη.

“Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαμορφωθεί μια προσέγγιση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο για την εξισορρόπηση των καρδιαγγειακών οφελών της θεραπείας με στατίνες με τον κίνδυνο εξέλιξης του διαβήτη”, γράφουν οι συγγραφείς.

Αφήστε μια απάντηση