Καλοκαιρινοί μήνες και Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα. Θεωρείται η σοβαρότερη μεταβολική νόσος της εποχής μας. Στην Ελλάδα περίπου το 11% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και αυτό το ποσοστό έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Το 3 – 4% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει και 1 στους 4 ασθενείς είναι αρρύθμιστοι και έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.
Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα από τη ζέστη. Ο συνδυασμός της ζέστης με την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμικά επεισόδια, θερμοπληξία ή και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη και αποτελούν κίνδυνο για τα άτομα αυτά.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη;

  • Αποφυγή της αφυδάτωσης. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την διούρηση και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Για αυτό οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει:
  1. Να πίνουν πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό με γεύσεις φρούτων και να αποφεύγουν τους χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη και την πολύ καφεΐνη.
  2. Να ντύνονται κατάλληλα με ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας ιδιαίτερα όταν η υγρασία είναι αυξημένη.
  3. Να αποφύγουν συνθετικά και στενά ρούχα.
  4. Να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη προγραμματίζοντας τις δραστηριότητες τους για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

Προσοχή λοιπόν στα Συμπτώματα ηλίασης  που είναι: υπερβολική εφίδρωση, κρύο και υγρό δέρμα, ζάλη, κόπωση, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες, ναυτία, πονοκέφαλος.

  • Αποφύγή του αλκοόλ. Η πρόσληψη αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί και να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να αποβάλει θερμότητα, να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμίας.
  • Αποφυγή τραυματισμών των κάτω άκρων. Το Διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου λόγω ανάπτυξης αθηροθρομβωτικών βλαβών στις αρτηρίες των κάτω άκρων , προκαλώντας σταδιακή στένωση του αυλού των αγγείων με αποτέλεσμα την μείωση της αιματικής ροής στο σχετικό άκρο ή/και στην ανάπτυξη Διαβητικής Νευροπάθειας λόγω δυσλειτουργίας των νεύρων .Τα άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πόνου, μουδιάσματος και βάρους στα κάτω άκρα, παροδικό συσφιγκτικό άλγος που εμφανίζεται κατά την βάδιση και υφίεται με την ανάπαυση – γεγονός που τα βάζει σε κίνδυνο για δημιουργία τραυμάτων που δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν διαβητικά έλκη. Αν ένας διαβητικός δεν αντιληφθεί εγκαίρως ότι <γρατσουνίστηκε> κάπου, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή πληγή η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στον ακρωτηριασμό. Αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι σπάνιο, αν αναλογιστούμε ότι ετησίως ακρωτηριάζονται περίπου 2.000 έως 3.000 διαβητικοί ασθενείς. Έχει εκτιμηθεί ότι παγκοσμίως κάθε 30 δευτερόλεπτα έχουμε ένα ακρωτηριασμό εξαιτίας του αρρύθμιστου σακχαρώδη διαβήτη και αυτός ο κίνδυνος είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από ότι στα άτομα που δεν πάσχουν από την νόσο. O κίνδυνος εμφάνισης έλκους και ακρωτηριασμού είναι αυξημένος στα άτομα με κακή γλυκαιμική ρύθμιση, με επουλωθέν έλκος, καπνίζοντες, και άτομα που παρουσιάζουν παραμορφώσεις στα κάτω άκρα καθώς και σε άλλες καταστάσεις. Για αυτό λοιπόν οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τα πόδια τους καθημερινά για πιθανούς τραυματισμούς και εάν έχουν κάποιο τραυματισμό να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό τους. Ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή υγεία των κάτω άκρων για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο ακόλουθος:
  1. Κατάλληλη τοπική φροντίδα και σωστή περιποίηση των κάτω άκρων.
  2. Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι και ούτε να χρησιμοποιείται ανοιχτά παπούτσια ιδίως στην παραλία αλλά και κατά την διάρκεια εργασιών στον κήπο.
  3. Για την προστασία σας θα πρέπει να φοράτε παπούτσια άνετα και κλειστά με κάλτσες απορροφητικές για τον ιδρώτα. Υπάρχουν στο εμπόριο κάλτσες και υποδήματα κατάλληλα για διαβητικούς.
  4. Προσέχετε τα τσιμπήματα από έντομα τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα και να σας δημιουργήσουν πληγή για αυτό μην αμελείτε την χρήση εντομοαπωθητικών.
  • Προσοχή στην φύλαξη των φαρμάκων και ιδιαίτερα της ινσουλίνης αλλά και των ταινιών μέτρησεων σακχάρου. Τα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία. Η ινσουλίνη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να την κρατάτε στο ψυγείο. Μην την βάζετε στη κατάψυξη, σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε η είσαστε για ώρες εκτός σπιτιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις διατηρήστε τη σε ειδική θήκη με παγοκύστη για να μην εκτεθεί σε υψηλή θερκοκρασία. Η κρύα ινσουλίνη μπορεί να είναι επώδυνη γι’αυτό ζεστάνετε λίγο με τα χέρια σας το φιαλίδιο πριν κάνετε την ένεση, αν την είχατε στο ψυγείο.
  • Αποφυγή των υπογλυκαιμιών κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών η κατά την διάρκεια των διακοπών όπου η δραστηριότητα σας αυξάνεται. Ελέγχετε το σάκχαρο σας συχνά. Οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη δραστηριότητα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου για αυτό έχετε πάντα μαζί σας νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για πιθανή υπογλυκαιμία.
  • Τέλος αποφυγή στην έκθεση ιών με πολύ καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι.

Αφήστε μια απάντηση